Dus zo wordt je bruin van een Zelfbruiner!
Heb je enig idee hoe een zelfbruiner eigenlijk werkt? Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een Zelfbruiner werd ik toch best wel nieuwsgierig.
Vragen als, wordt je dan niet oranje en is het wel veilig? Hoe word je eigenlijk bruin van een zelfbruiner. In ieder geval was ik nieuwsgierig want: HOE WERKT DAT NOU EEN ZELFBRUINER.
Beetje kennis op doen?
In alle zelfbruiners zitten de ingrediënten Erythrulose (D-erythrulose), dit is een koolhydraat (natuurlijke suiker) welke vaak gecombineerd gaat met DHA (dihydroxyacetone) om de werking te versterken. De Erythrulose en DHA hebben een zeer vergelijkbare samenstelling.
Hoe werkt dat dan?
Wanneer de Erythrulose in aanraking komt met je huid, geeft deze een bruine verkleuring van je huid. Het geeft hiermee een reactie met de aminozuren op de buitenste laag van de huid. Je kunt het zien als een appel die je doormidden snijd en even laat liggen. Deze verkleurd al snel bruin. Het is dus geen kleurstof of verf. Omdat iedere huid anders is, zal iedereen zijn eigen bruine teint ontvangen, net als in de zon.
Hoe lang blijft een zelbruiner zitten?
Een zelfbruiner kan 2 tot 10 dagen blijven zitten. We verliezen dagelijks duizenden dode huidcellen en hierdoor verdwijnt je bruine teint geleidelijk. Hoelang een zelfbruiner bij jou blijft zitten heeft ook te maken met je huidconditie en het type zelfbruiner die je gebruikt. Zelfbruiners met zowel Erythrulose als DHA blijven langer zitten.
Kun je allergisch zijn voor zelfbruiners?
We adviseren altijd een patch-test te doen voordat je jezelf helemaal insmeert. Een klein beetje zelfbruiner op bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog. Wanneer je geen irritatie hebt dan kun je de volgende dag beginnen met smeren. Het kan altijd voorkomen dat je huid geïrriteerd reageert of met een allergie. Dit komt gelukkig maar zeer weinig voor.
Wanneer je huid geïrriteerd reageert is het in de meeste gevallen zo dat dit een reactie is op de toegevoegde ingrediënten. Zoals toegevoegde parfum, walnoot- of andere nootextracten, parabenen of toegevoegde plantextracten.
Is een Zelfbruiner veilig?
De Erythrulose zorgt ervoor dat je huid verkleurt. Verkleuring door de zon of zonnebank beschadigt de huid en vergroot de kans op huidkanker. Voor wat betreft Erythrulose en DHA zijn er geen wetenschappelijke gevaren bekend. Wil je dus graag een gezond bruin kleurtje? Dan is een Zelfbruiner een uitstekend alternatief.
Wanneer je een gevoelige huid hebt is toch altijd het advies om op een klein stukje huid te testen.
Kan ik met de Zelfbruiner in de zon?
Je kunt prima met een zelfbruiner in de zon. Let wel op dat een zelfbruiner géén zonnebrandcrème is. Wel smeren dus met een goede zonnebrand!
Al met al een prima alternatief voor een natuurlijke bruine kleur zonder schadelijke gevolgen!
Lees ook: Zelfbruiner voorbereiding voor een perfecte Tan
En bekijk: Best geteste Zelfbruiners