Wat is Spray Tanning? En is het Geschikt voor mij?

on
wat-is-spray-tanning-bruin-zonder-zon

Spray tan wat is dat?

30 jaar geleden wat is spray tanningVan het strand van Makkum tot de trendy strandbar in lloret de mar. Al decennia lang houden mensen van alle leeftijden ervan om te relaxen in de zon. Of je nu zwemt in een meer, met je kinderen aan het ravotten bent of gewoon relaxed op het strand ligt met een goed boek. De zon speelt daarin bij de meeste mensen de hoofdrol.

In de jaren 1920 werd een gebruinde huid geassocieerd met de ‘elite’ die op vakantie ging naar de Cote d’Azure. Het werd gezien als een teken van gezondheid en vitaliteit. In deze dagen is een teint “niet langer geclassificeerd”. Het zijn zowel de voetballers, moeders als de fotomodellen en welgestelden die een spray tan nemen.

 

“Een Spray tanning
is onderdeel van een
beauty-statement.” 

 

Met een Spray tan voor thuis krijg je dezelfde natuurlijke bruine kleur als na het zonnebaden.

En omdat we heel goed op de hoogte zijn dat de hele dag zonnebaden (of onder een zonnebanken) ECHT schadelijk is voor je huid, nemen steeds meer mensen een spray-tan behandeling voor een prachtige bronzen gloed.

 

Maar wat is spray tanning nu precies?

De Basis van Spray Tanning

 

Wat is spray tanning?

De Basis van Spray Tanning
Spray tanning is een vorm van bruin-zonder-zon behandeling waarmee je met een fijne vloeistof op je huid wordt verneveld.

Hoe werkt spray tanning?

De vloeistof bevat een natuurlijk ingrediënt genaamd Dihydroxyacetone (DHA). DHA is een huid veilige suikerderivaat, welke al meer dan 30 jaar wordt gebruikt in de cosmetische industrie.

Bij huidcontact komt DHA in aanraking met de eiwitten die in je huid aanwezig zijn. Dit proces veroorzaakt een natuurlijke goudbruine verkleuring van de huid. DHA reageert met de natuurlijk voorkomende aminozuren en keratine eiwitten in de huidcellen aan de huidoppervlak. Deze werkwijze wordt de “Maillard reactie” genoemd. Het is vergelijkbaar met de reactie die je ziet wanneer je een gesneden aardappel of schijfje appel aan de lucht blootstelt. Het verkleuren van de huid begint ongeveer na 2 tot 4 uur en kan wel 72 uur duren afhankelijk van de huidtype, het percentage DHA en de mate van nazorg.

Spray tanning heeft niets met verandering van pigment in je huid te maken, het actieve ingrediënt DHA in de tanningvloeistof verkleurt slechts de bovenste al dode huidcellen van je huid. Het gebruik van producten met DHA wordt door de Skin Cancer Foundation aanbevolen als ‘veilig alternatief’ voor zonnen en zonnebanken! (The Skin Cancer Foundation, 2013)

De resultaten die je krijgt van een spray tan zijn tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit. Het percentage DHA bij
tanning vloeistof varieert van 3% tot 5%. Hoe hoger de percentage, des te dieper de teint.

Voor meer informatie over DHA bekijk: http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydroxyacetone

Hoe is spray tanning ontstaan?

Spray tanning is per toeval ontstaan in de jaren twintig. De Duitse wetenschapper Eva Wittgenstein die het oraal gebruik van DHA bij kinderen bestudeerde, merkte op dat het morsen van DHA op de huid tot verkleuring leidde.
Daarna is er verder onderzoek gedaan. Pas in de jaren zestig is dit omgezet in een bruiningsformule. Hierna is nog vele onderzoek gedaan – er zijn uit die tijd vele verhalen waarbij het aanbrengen leidde tot een streperig, feloranje teint. Dit is helaas bij veel mensen blijven hangen. Ondanks dat de kwaliteit van self tanning sterk is verbeterd en leid tot bruining die niet van echt is te onderscheiden

Hoe snel wordt ik bruin van self tanning?

Het effect van DHA is niet direct zichtbaar. Het duurt ongeveer twee tot vier uur voor het bruiningseffect begint te werken. De DHA kan tot 72 uur zijn werk doen en een donkerdere teint geven. Veel spray tanning bevat een bronzer, de zogenaamde ‘guide colour’ waarmee je kunt zien waar je bent geweest en waar je nog moet tannen. Deze geeft direct een bruine tan en spoel je na een inwerktijd van één tot acht uur af.

Hoelang blijft de kleur zitten?

Elke dag verliezen we miljoenen dode huidcellen van de huid. In feite heb je na elke 35 tot 45 dagen een compleet vernieuwde opperhuid. Dit is de reden waarom zonloze tans en zelfbruinende lotion geleidelijk vervagen – wanneer de dode huidcellen verdwijnen, neemt ook je kleurtje af. Een zelfbruiner vervaagd doorgaans na tien dagen.

Je bruine kleur blijft langer behouden, wanneer je deze goed hydrateert en verzorgt. Dit kun je doen door het gebruik van een vocht inbrengende crème. In onze webshop kun je speciale verzorgingsproducten vinden die je spray-tan ‘sealen’ waardoor je langer kunt genieten van je teint.

Tip: Gebruik tijdens het douchen milde producten zonder olie, of een milde douchegel. Let er ook op dat je met je handdoek dept, en er niet te fanatiek mee over de huid schuurt. Dit heeft een licht scrubbende werking.

Is tanning veilig voor de huid?

DHA is goedgekeurd voor gebruik in lotion en tanning spray’s. Er zijn geen bevestigde effecten op het lichaam bij de DHA concentraties in tanning lotions en tanning spray’s. Uitzonderlijke hoge concentraties wezen uit dat DNA-schade werd waargenomen in bacteriecellen. Dermate hoge concentraties komen niet voor in zelfbruiner producten. Kortom, er lijkt niet veel risico bij het gebruik van bruining spray’s en lotions. Houd er wel rekening mee dat een zelfbruiner geen bescherming brengt tegen de zon.

Kan ik met een zelfbruiner in de zon?

Je zou kunnen denken dat wanneer je een bruine teint hebt met de zelfbruiner je een natuurlijke bescherming hebt ontwikkeld voor de zon. Niets is minder waar. In de zon is de bruine resultaat de productie van melanine in de huid. De melanoidines die door zelfbruiners worden geproduceerd bieden niet dezelfde bescherming.

Zelfbruiner spray’s en lotions zijn een handige en snelle weg naar een bruine teint zonder de bijbehorende risico’s op zonnebrand en huidkanker. Je moet echter wel rekening houden dat je niet bent beschermt tegen de zon.

Uit een onderzoek van 2007 is aangetoond dat 24 uur na het aanbrengen van een zelfbruiner de gevoeligheid van ultraviolet licht een klein beetje toeneemt. Sommige zelfbruiners bevatten een zonnebrand factor om je hiermee te beschermen. Er wordt geschat dat de self tanner slechts een SPF van 3 oplevert. Echter geeft dit niet voldoende bescherming en moet gebruik worden gemaakt van een goede zonnebrand met een hogere SPF factor om je huid te beschermen tegen de zon.

Waar wordt een zelfbruiner voor gebruikt?

Zelfbruining is de snelste behandeling om die bruine teint te krijgen die je zou willen zonder de schadelijke gevolgen van de zon en zonnebank.

– Wordt vaak gebruikt voor trouwerijen en partijen
– Veel gebruikt product door mensen met Vitiligo
– Tijdens sportevenementen en optredens
– Als voorbereiding op een vakantie
– Opfrissen van je uiterlijk bij een bleke huid
– Oneffenheden en littekens van de huid verbergen
– Gezellig samen met vrienden/vriendinnen

Voordelen van self tanning

– Handig en snelle manier van bruining zonder schadelijke gevolgen
– Het kan het uiterlijk van striae, littekens en blauwe plekken verminderen
– Verminderd het zicht van cellulitis en spataderen
– Het geeft je een slanker uiterlijk
– Geeft een stralende uiterlijk

Meer weten over spray tanning? Check de volgende links.

Delen :